Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 3ος κύκλος του προγράμματος Young Cities

Ο3ος Κύκλος του καινοτόμου προγράμματος «Young Cities – Νεανικές Πόλεις» έκλεισε με μια άκρως επιτυχημένη και νεανική εκδήλωση με τίτλο Pitch Your Ideas. Νέοι και νέες από τους Δήμους Αραδίππου, Έγκωμης και Λευκωσίας και από τις Κοινότητες Αγρού, Αυγόρου και Καλοπαναγιώτη παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους έχοντας σαν απώτερο σκοπό να διαδραματίσουν τον ρόλο του Πρεσβευτή Θετικής Αλλαγής στην τοπική κοινότητά τους.

Το Young Cities είναι μια καινοτόμα και άκρως συμμετοχική πρωτοβουλία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, που θέτει στο επίκεντρό της την ενδυνάμωση και δημιουργική εμπλοκή των νέων στην αντιμετώπιση προκλήσεων στην τοπική τους κοινότητα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία «Νεανικών Πόλεων» μέσα από την ανάπτυξη και την εφαρμογή προτάσεων με προοπτική για θετική επιρροή στην κοινότητα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ενεργοποίηση της νεολαίας και των δημοτών.

Μέσα από τις 9 εβδομάδες μαθημάτων οι νέοι καλλιεργούν σύγχρονες δεξιότητες όπως είναι η ομαδικότητα, η ανάπτυξη ιδεών, η συνεργασία, η διαχείριση έργου και χρόνου και η ψηφιακή αναζήτηση σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη. Ακόμη, μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι νέοι αναπτύσσουν την κουλτούρα της ενεργού πολιτότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 14-35 ετών.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κυρία Ιωάννα Φιάκκου, απευθύνοντας χαιρετισμό, υπογράμμισε τη σημαντικότητα προγραμμάτων όπως το Young Cities, το οποίο  εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού της Αρχής για έμμεση πρόληψη προβληματικών και παθολογικών συμπεριφορών και στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων και ανάπτυξη προστατευτικών παραγόντων και μείωση παραγόντων κινδύνου. Συγκεκριμένα, η κ. Φιάκκου δήλωσε ότι «το Young Cities είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα για τα κυπριακά δεδομένα και τη σημερινή πραγματικότητα. Η συμμετοχή των νέων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και επιβεβαίωσε τη θέληση και όρεξή τους για ενεργή συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κύριος Κλεάνθης Κουτσόφτας, ανέφερε ότι «Η εμπειρία μας μέσα από τον 3ο Κύκλο του προγράμματος Young Cities, επιβεβαιώνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι που συμβάλλουν στην καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες στην Κύπρο και δίνουν την ευκαιρία στη νεολαία να αξιοποιήσει τη μεθοδολογία «Think and Do» η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη ιδεών για την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προκλήσεων».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Σωτήρης Θεμιστοκλέους, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης στο Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, αναφέρθηκε στη ραγδαία εξέλιξη του προγράμματος Young Cities, τα τρία χρόνια υλοποίησής του, σημειώνοντας πως «Οι νέοι διψούν τόσο για μάθηση όσο και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία αλλά και η χρήση νέων τεχνολογιών που προσφέρονται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ο 4ος κύκλος αναμένεται να έχει την ίδια και ίσως και περισσότερη απήχηση αφού οι νέοι της Κύπρου εκτιμούν τέτοιες πρωτοβουλίες όπως είναι το Young Cities».